Terima kasih kepada yang sudi membaca...komen dan pandangan anda amat dihargai..

Dulu-dulu

Wednesday, November 14, 2012

Pai Ayam Bersepai..


Weekend
buat pai ayam... resepi dapat dari Kak Nana...

sangat simple n senang sangat nak buat..

bahan2

roti potong
planta (sapu kat bekas supaya tak melekat)
cheese utk letak atas pai 
(saye guna cheese dale aje)

minyak, bawang putih & halia untuk menumis
sedikit lada hitam

cendawan butang...

kentang (1/2 bahagian) , carrot (1/4 ) & bawang besar  ((1/4 )
(potong dadu)

saye guna isi ayam yang biasa kite masak dengan kuah spegeti tu...alaaaa ape ke name dia..
ishhh...lupe la..
kalau guna ayam biasa pun boleh potong  kecik2 skit..

telur ikut suke korang
tepung jagung bancuh dengan air tujuannye untuk memekatkan kuah..
(kalo tak letak pun takpe pasai telur tu pun dah kasi kuah pekat)

ni le rupe kuah yang kite dah masukkan sekali
masukkan sedikit air  tepung jagung, kiub ayam & garam secukupnye
bila ubi dah empuk
maknanya dah siap kuah untuk intinye


gelek roti supaya nipis skit then susun cantik2 ikut acuan korang
macam saye susun kat bawah ni...
cantik tak??
=)) cantik le sangat
pastu masukkan inti
potong2kan roti tu kecik2 n tabur atas pai 
pastu baru la korang letak cheese
disebabkan saye guna cheese dale yg empat segi tu...maka tepakse la saye potong halus2 untuk tabur kat atas pai tadi
~lagi banyak cheese lagi sodapppp~

bakar
180c
selama 30minit 
kalo agak dah kaler cam kat atas ni boleh le angkat 

dan

tunggu ape lagi

Serang!!!

nyum
nyum
nyum

(^__^)
selamat mencuba

6 comments:

  1. salam maal hijrah dear..rajinnya masak.. thanks share resepi ni..like it..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Maal Hijrah juge...rajin..he2..takde la...ikut mood, kalo mood rajin datang sume benda boleh jadi... same2 sharing is caring =))

      Delete
  2. Replies
    1. nti nora bleh cuba...
      sengaja saye letak dalam bekas kecik supaya nampak macam nak meletup..hehehehe

      Delete

Terima Kasih, Komen Anda Amat Dihargai.. peace!!