Terima kasih kepada yang sudi membaca...komen dan pandangan anda amat dihargai..

Dulu-dulu

Thursday, September 4, 2014

Refresh Semangat Kita


Assalamualaikum,

lama dah tak update
blog pun bukan lagi dah bersawang
anai2 pun ade
hihi
nak buat camane
mood menulis hilang ntah kemane
ni baru jumpe balik
ngehehehe

oh..ye
Semalam g tengok wayang citer LUCY
cerita menarik 

tapi macam biasa la cerita2 barat ni banyak yang nak memesongkan pemikiran kita
cerita ni menguatkan 
TEORI CHARLES DARWIN 
dimana 
teori yang mengatakan manusia ini berevolusi dan asalnya dari beruk
ade ke patut
walhal dalam islam pun dah di beritahu

manusia ini ada sebaik2 ciptaan Allah swt

manusia adalah manusia
dan haiwan tetap haiwan

tapi dah orang belanje pegi jugak le nengok
camane orang barat menggoreng
pemikiran kita

tapi part yang paling best sekali
biasanya sebelum cerita bermula
mesti banyak iklan2
kali ini

mula2 iklan pastu 
sajak kemerdekaan dipersembahkan oleh
seorang tentera
nama tidak pasti

dan selesai sajak di persembahkan
penonton wayang diminta berdiri utk
menghormati lagu Kebangsaan
yakni
lagu "NEGARAKU"

serius masa lagu dimainkan 
tetibe datang satu semangat
terus kitorang reramai
nyanyi lagu NEGARAKU

tapi mula2 ade juga yg malu2
nyanyi pun bisik2 aje
saya nyanyi kuat gak dah la suara xsedap
hehe
pitching pun lari
yang si asben dok cuit2
"jangan nyanyi kuat sangat" 
"malu"
katenye


tapi saya nyanyi aje kuat2 hehe
alah
dalam panggung wayang 
lampu pun tutup 
mane sape tau suare sape yang sumbang yang sumbing
ngeheheheh

lepas selesai nyanyi 
rase macam ade satu semangat baru
semangat cintakan negara
n seriously
otak rase Fresh 
saye la

orang lain xtau pulak

kalo semua panggung buat gini setiap kali nak start sesuatu cerita kan best
xpayah nak tunggu hari merdeka baru nak buat
sebab semangat cinta negara n perpaduan tu
perlu dipupuk dari mula dan perlu selalu diamalkan 

jangan tunggu hari merdeka je baru nak heboh pasal perpaduan kaum n semangat cinta negara bagai

buat je selalu 
bila selalu diingatkan 
selalu digunakan 
ia akan jadi satu
kebiasaan
dan ia akan jadi satu kemestian


"Disini lahirnya sebuah cinta"

wasallam
proud to be Malaysian

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih, Komen Anda Amat Dihargai.. peace!!